Gilių kava – gėrimas iš gamtos

Turbūt šiandien jau visi ragavo to klasika tapusio ryto gėrimo – kavos. Tačiau šiuolaikinei visuomenei atsigręžiant atgal į protėvių tradicijas, naują reikšmę įgauna seniau už įprastą kavą gaminti gėrimai. Tarp jų neabejotina lydere tapo gilių kava.                  

Pasaulyje auga apie 500 rūšių visžalių, lapus numetančių medžių ar krūmo formos ąžuolų. Europos dekoratyviniuose želdynuose auginama apie 150 rūšių ir veislių. Visų ąžuolų vaisiai – gilės – nuo seno vertinami kaip maistas gyvūnams bei žmonėms. Pavyzdžiui, senovėje Šiaurės Amerikos indėnams gilės ilgus metus buvo vienas iš pagrindinių maisto produktų. Viena iš Kalifornijos genčių net buvo vadinama „Giliniais“. Lietuvių protėviai taip pat garbino ąžuolą, žavėjosi jo stiprybe ir ilgaamžiškumu. Išskirtinės pagarbos buvo nusipelnęs ne tik pats medis, bet ir jo vaisiai – gilės. Visame pasaulyje iš gilių iki šiol gaminami įvairūs produktai, o vienas populiariausių – aliejus, kurio skonis ir kvapas kinta nuo regiono, kuriame užauginami ąžuolų vaisiai. Tačiau didžiausio pripažinimo pasaulyje sulaukė gilių branduolių kava.

Jau nuo seno gilių kava yra įvardijama kaip geriausias natūralios pupelių kavos pakaitalas dėl išskirtinių savo sąvybių. Lietuvoje gilių kavai naudojami paprastojo ąžuolo vaisiai turi daug žmogaus organizmui svarbių medžiagų ir vitaminų. Tokios rūšies ąžuolai labai jautrūs užterštam orui ir reikalauja derlingos dirvos. Būtent todėl giles įmanoma surinkti tik nutolusiuose ąžuolynuose, nedideliuose miškeliuose, nuo pavienių išsibarsčiusių medžių laukuose, sulaukus apie 50 metų jų amžiaus. Taip pat svarbu, jog skirtingai nuo arbatų, vynuogių ir kitų plantacijų, galingi ąžuolai nėra purškiami cheminiais preparatais nuo kenkėjų ar ligų, nes tai ekonomiškai nenaudinga ir per daug sudėtinga. Todėl gilių kava, užbalinta pienu ar grietinėle, tampa ne tik maloniu, bet ir vertingu gėrimu bet kurio amžiaus žmogui.

Gilėse nėra kofeino, tačiau yra įvairių sveikatai naudingų medžiagų. Gilių kava apskritai stiprina organizmą, prideda jėgų ir energijos visai dienai. Taip pat gilių kava neturi jokių priedų ar kitų pašalinių medžiagų, tačiau norintys paįvairinti jos skonį gali pasitelkti tokius prieskonius kaip imbieras, cikorija, cinamonas, kardamonas ar gvazdikėlis, o pasaldinti medumi ar cukrumi. Tam, kad šiuo gėrimu jaukiais rudens vakarais galėtų mėgautis kiekvienas, „Rūta“ paruošė Jums tradiciniu gėrimu tapusią gilių kavą. Saldainių fabrikas kasmet superka žmonių surinktus ąžuolo vaisius iš visos Lietuvos. Šio švelnaus gėrimo gamybos technologija ir paruošimo rekomendacijos buvo parinktos vadovaujantis lietuvių liaudies medicinos receptais.

Gilių kavos, sušildančios ne tik kūną, bet ir sielą, jau galite įsigyti visose saldainių fabriko „Rūta“ firminėse parduotuvėse. O tuos, kurie nori pasimėgauti jau paruoštu šilto gėrimo puodeliu, apsilankyti svečiuose kviečia „Rūtos“ kavinė.

Rekomendacijas gilių kavai paruošti rasite čia.