Švelni akimirka – marcipanas

Nepaisant to, kad vartotojai nuolat ieško naujų skonių, klasika tapę saldumynai ne tik lieka mėgstamiausiųjų sąraše, bet ir yra kaskart atrandami iš naujo. Ši istorija tinka ir itin pamėgtam gaminiui – marcipanui.

Marcipanas – tai konditerijos gaminys, pagamintas iš sutrintų migdolų ir miltinio cukraus, cukraus sirupo mišinio arba cukraus pudros. Kartais marcipanais vadinami gaminiai, kurių masė gaminama, naudojant kitus riešutus. Visame pasaulyje žinomi Liubeko ir Kionigsbergo marcipanai.

Šį gurmanų pamėgtą gaminį maždaug prieš tūkstantį metų gaminti pradėjo Artimųjų Rytų gyventojai. Apie XIII a. arabų užkariautojai juos atgabeno į Ispaniją, iš kurios jie greitai paplito visoje Europoje. Šiandien jie gaminami europinėje Viduržemio jūros pakrantėje, Vokietijoje, Danijoje, Austrijoje.

Viešumoje paplitusi itin įdomi legenda apie marcipanų gamybos pradžią Italijoje. XV a. pr. Venecijoje konditerio Badrutt Mark duktė, žaisdama jo „dirbtuvėse“,  netyčia sumaištė trintų migdolų masę su cukraus pudra. Šis mišinys jai išslydo iš rankų ir nukrito ant karštos kaitlentės. Pasklidęs skrudinamų riešutų kvapas atkreipė konditerio dėmesį. Paragavęs kvapnaus ,,netyčiuko“ jis suprato, jog naujas mišinys išties labai skanus. Ši masė buvo patogi formuoti, todėl, suformavęs iš marcipanų šventų žvakių formą, konditeris pavadino ją Marko duona („marcipanais“ – it. marzapane) ir pardavinėjo pagrindinėje aikštėje Visų Šventųjų išvakarėse.

Įdomu tai, kad:

  • marcipanų masė naudojama saldainių, desertų, kepinių įdarams ir puošybai, iš jos galima formuoti įvairias figūras;
  • Vokietijoje ir Olandijoje marcipanai yra tradicinis Kalėdų patiekalas;
  • iki XVIII a. marcipanai buvo prieinami tik aukštuomenei (dėl aukštos cukraus kainos).

Naujasis saldainių fabriko „Rūta“ švelnaus skonio gaminys Marcipanas su šokoladu išsiskiria puikia sudėtimi. Gaminį sudaro 80 % marcipano, kuriame net 51 % migdolų. Marcipanas padengtas aukštos kokybės šokoladu, kuriame yra 55 % kakavos sausųjų medžiagų. Tai maistingas užkandis ir puikus energijos šaltinis, kuriame itin daug skaidulinių medžiagų.

Vertinantys klasikinius, kokybiškus gaminius tikrai pamėgs ir iš naudingųjų migdolų pagamintą marcipaną, kurį apliejus šokoladu dar labiau atsiskleidžia jo ypatingas skonis.

 

Šaltiniai: http://hdlife.lt/marcipanu-kerai/