Naujų konditerijos gaminių receptūrų sukūrimo taikomieji tyrimai

UAB „Rūta“ įvykdė projektą „Naujų konditerijos gaminių receptūrų sukūrimo, panaudojant Baltijos ir Šiaurės regione auginamus ekologiškus augalus, taikomieji tyrimai“ (Nr. VP2-1.3-ŪM-02-K-01-024), kuriam skirtas iki 186 047,00 Lt finansavimas pagal Ekonomikos augimo veiksmų programos 1 prioriteto „Ūkio konkurencingumui ir ekonomikos augimui skirti moksliniai tyrimai ir technologinė plėtra“ priemonę „Intelektas LT“ iš specialiosios Ekonomikos augimo ir konkurencingumo didinimo programos.

Projekto pradžia – 2009 m. liepos 1 d., pabaiga – 2011 m. birželio 30 d.

Projekto metu atlikti technologiniai bandymai siekiant sudaryti originalias kompozicijas konditerijos produktų gamybai, panaudojant tokias netradicines natūralias žaliavas kaip aktinidijos, topinambai, moliūgai, dumplūnės. Pagal atliktus tyrimus sukurtos naujų gaminių receptūros.

Pirkėjams degustuoti pateikti dražė saldainiai su aktinidijomis, šokoladiniai saldainiai su aktinidijų įdaru, želė saldainiai su aktinidijomis bei moliūgais sulaukė daug teigiamų įvertinimų.

Išskirtinis projekto metu sukurtas gaminys – dražė „Aktinidijos su baltuoju šokoladu“. Šiuose saldainiuose pavyko išsaugoti uogose esantį vitamino C kiekį. Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute atlikti tyrimai parodė, kad pakanka suvalgyti 3–4 vnt. minėtų saldainių norint gauti vitamino C paros normą.

Projekto metu pavyko ne tik sukurti originalias kompozicijas, bet ir natūralių vitaminų turtingus produktus. Pirkėjams UAB „Rūta“ galės pasiūlyti platesnę įvairovę produktų iš natūralios vietinės žaliavos, kuri suteikia gaminiams ne tik naujų skonių, bet ir yra turtinga natūralių vitaminų.

Šis projektas 2014 m. paskelbtas Šiaulių regione geriausiu Europos Sąjungos projektu mokslinių tyrimų ir technologinės plėtros kategorijoje.