Specialistų kompetencijos tobulinimas

UAB Rūta vykdė  Leonardo da Vinci paprogramės mobilumo projektą „Specialistų kompetencijos tobulinimas panaudojant užsienio partnerių patirtį“ (LLP-LdV-VETPRO-2013-LT-0889).

Dotacijos gavėjas: UAB Rūta.

Projekto trukmė: 2013.07.01 – 2014.12.31.

Dalyviai: Šiaulių profesinio rengimo centro (ŠPRC) ir Kuršėnų politechnikos mokyklos (KPM) konditerijos srities ir viešojo maitinimo profesinio mokymo specialistai (4 ir 2); UAB Rūta produktų gamybos procesams bei turizmo padalinio veikloms vadovaujantys specialistai (12).

Finansavimo šaltinis: Europos Komisijos parama.

Projekto partneriai: ŠPRC ir KPM (Lietuva), AarhusKarlshamn AB (AAK) (Švedija), V. Mane Fils (Prancūzija), Rigas Partikas Ražotaju vidusskola (Latvija), F+U Sachsen GmbH (Vokietija).

Projekto tikslai:

  • Tobulinti specialistų kompetencijas;
  • Susipažinti su naujovėmis konditerijos pramonėje;
  • Keistis patirtimi su užsienio specialistais ir įgytą patirtį pritaikyti Lietuvos organizacijose;
  • Kelti specialistų konkurencingumą darbo rinkoje;
  • Suteikti specialistams galimybę stažuotis užsienyje;
  • Užmegzti naujus tarptautinius ryšius ir stiprinti jau esamus;
  • Stiprinti ryšius tarp verslo ir švietimo organizacijų.

Projekto eiga: 4 vizitai pas priimančiuosius užsienio partnerius. Vizitų trukmė: 1 savaitė. Jų metu projekto dalyviai tobulino savo profesines žinias ir įgūdžius.

Stažuotės Danijoje metu projekto dalyviai susipažino su šokolado produktų ir kitų saldumynų gamybai naudojamos įrangos naujovėmis, modernių technologinių sprendimų tendencijomis, pagilino žinias apie augalinių riebalų panaudojimą konditerijoje, aiškinosi kokie tradiciniai danų saldumynai ir kokie jų vartojimo įpročiai, praktinių užsiėmimų metu ieškojo būdų šokolado ir jo produktų gamybos problemoms spręsti. Šios stažuotės metu Lietuvos specialistai aplankė net 5 Danijoje įsikūrusias kompanijas: 2 įrangos gamintojus, augalinių riebalų fabriką, alaus daryklą, saldumynų gamintoją.

Vykusieji į Latviją specialistai lankėsi saldumynus gaminančiose įmonėse bei kepykloje, susipažino su jų gaminamais produktais, dalyvavo praktiniuose užsiėmimuose, kurių metu gamino saldainius, kepė duoną. Priimantysis partneris „Rigas Partikas Ražotaju vidusskola“ taip pat organizavo praktines sesijas, kurių metu buvo mokoma darbo su skirtingų rūšių tešla, marcipaninių dekoracijų gamybos ir pateikimo, šventinio stalo serviravimo subtilybių, sveikuoliškų kokteilių iš daržovių ir vaisių ruošimo.

Specialistai iš Lietuvos analizavo saldumynų vartojimo ir pateikimo tradicijas Vokietijoje, lankėsi šios šalies seniausiai veikiančiame šokolado fabrike ir susipažino su jo istorija, veikla, gaminių asortimentu, šokolado gamybos įranga, dalyvavo praktiniuose tradicinių Saksonijos regiono pyragų gamybos mokymose, skirtingose degustacijose, kavos namuose gilinosi į kavos kepinimo svarbą kavos gėrimo kokybei.

Stažuočių metu Latvijoje ir Vokietijoje dalyviai taip pat turėjo galimybę susipažinti ir su šių šalių profesinio mokymo ypatumais, užsienio partnerių suteikiamomis mokymosi sąlygomis, naudojamais bendradarbiavimo “švietimas – verslas” būdais.

Prancūzijoje vykusio vizito metu partneris „V. MANE FILS“ projekto dalyviams pristatė aromatinių medžiagų gamybos būdus ir jų naujoves,  populiariausius kvapus konditerijoje, supažindino su įvairiais natūralios vanilės aromato tonais ir skirtingu jų atsiskleidimu produkte bei vanilės ekstrakcijos procesu. Lietuvos specialistai liko sužavėti apsilankymu vienoje iš saldumynus gaminančioje vietos įmonių, kur  stebėjo kaip gimsta tradiciniai Pietų Prancūzijos saldėsiai, panaudojant įvairius vaisius bei gėlių žiedlapius. Stažuotės metu svečiai iš Lietuvos susipažino ir su tradiciniais prancūziškais produktais gurmanams, desertų su šokoladu receptais, tyrinėjo šokolado gaminių skonių ir pateikimo tendencijas, lankėsi seminaruose apie šokoladą.

Projekto rezultatai:

- Patobulinta 22 (vietoje planuotų 18) specialistų kompetencija.

- Projekto dalyvių rekomendacijos siunčiančiųjų organizacijų veikloms tobulinti;

- Produktų receptų rinkinys.

- Rekomendacijos mokymo programoms tobulinti.

- Atnaujintos konditerijos specialistų ir viešojo maitinimo specialistų mokymo programos.

- Parengtos bendradarbiavimo gairės.

- Produktų degustacijos ir atviros produktų gaminimo pamokos.

- Projekto metu surinktos informacijos pritaikymas siunčiančiose organizacijose.

- Įgyvendinta sklaida (pranešimai žiniaskalidoje, partnerių internetinėse svetainėse, sklaidos renginys)-

- Pasidalijimas informacija  (sklaidos renginio metu) su projekte nedalyvavusiomis verslo ir švietimo organizacijomis iš skirtingų Lietuvos miestų.

Pastabos: Šis projektas finansuojamas remiant Europos Komisijai. Šis pranešimas atspindi tik autoriaus (dotacijos gavėjo UAB RŪTA) požiūrį, todėl Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą. Leonardo da Vinci paprogramė yra Mokymosi visą gyvenimą programos dalis, o šią programą Lietuvoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas .